A'muse Weddings & Events

A'muse blogANDERS AANWEZIGIk hoor je al denken... "Anders aanwezig? Je bent aanwezig of je bent het niet, toch? Zit je weer aan de rosé, Haddy?". 🤨Oké, ik beken. Nee, ik zit niet aan de rosé, maar ik heb de term wel verzonnen. Anders aanwezigen zie ik als de mensen die je er enorm graag bij had gehad, maar dat helaas niet meer kunnen.


BAM. Mijn eerste blog en ik drop hier meteen een bommetje. Ga ik het nu echt hebben over overledenen in een trouwblog? 😧You're damn right! En wel met een heel goede reden: dit hoeft absoluut geen droevig onderwerp te zijn. Bovendien is het iets dat me nauw aan het hart ligt, en kan je er ook lessen uit trekken voor het dagelijkse leven.


Je overleden dierbaren verdienen net zozeer een uitnodiging. Ze zijn niet noodzakelijk afwezig, maar kunnen ook anders aanwezig zijn. 🥰 Aangezien een trouwdag gevuld hoort te zijn met vreugde en blijdschap, worden overledenen snel (al dan niet bewust) letterlijk doodgezwegen. De woorden "maar daar gaan we vandaag niet aan denken" vallen sneller dan je nonkel Jos met een paar pintjes te veel op. 


Het is oké om even een traantje weg te pinken omdat je een dierbare mist. Ook dat hoort bij de beleving van je trouwdag. Feel your feelings. 🧡Gun het jezelf om je dierbare erbij te hebben. Hoe je dat alles verwerkt in je trouwdag, is volledig aan jou. Iedereen heeft andere manieren om emoties te plaatsen en ook dat is volledig oké. Neem daarom rustig de tijd om voor jezelf uit te maken hoe je dit kan doen. Hieronder geef ik alvast enkele voorbeelden:


Lege stoel laten 🧡

Soms wordt er tijdens de ceremonie of het diner een lege stoel gelaten voor de anders aanwezige(n). Als jij je goed visueel wilt kunnen voorstellen dat die ene persoon er toch bij is, dan kan dat een goede optie zijn. Denk er wel aan dat het op die manier te tastbaar kan worden voor sommige gasten. Het is jullie trouwdag, dus uiteraard is het jullie keuze, maar mental breakdowns van genodigden willen we liefst vermijden, toch? 🤭Denk dus op voorhand goed na over hoe je gasten hierop gaan reageren.

Foto: Kylie Crump Photography

Foto's 📷

Je kan er ook voor kiezen om foto's op te hangen of in je programmaboekje te verwerken. Misschien heb je wel een mooie foto waar je samen met je dierbare op staat? Let er wel op dat het de focus niet wegneemt van jullie als koppel. Het is nog steeds jullie verhaal dat centraal hoort te staan. 


Rouwjuwelen 💍

Een subtielere manier om een anders aanwezige bij je te hebben, is een rouwjuweel dragen. Denk hierbij aan as, haar of een vingerafdruk die je kan laten verwerken in bijvoorbeeld een ketting of ring. Het hoeft niet per se zichtbaar te zijn dat het een rouwjuweel is. Zelf heb ik een ketting met een glaskraal, waar as van mijn mama in verwerkt is. Die doe ik aan op speciale momenten, omdat ik zo toch het gevoel heb dat ze dichter bij mij is. Voor wie niet weet wat er meer achter schuilt, lijkt het een ketting als een ander. Heb jij 'm al gespot? 😉

Foto & Juweel: Katrien Cambré

Uiteraard zijn rouwjuwelen in de strikte zin van het woord enkel mogelijk als je nog iets tastbaar van de overledene hebt. Maar je kan natuurlijk ook een juweel van de overledene zelf aandoen, of een juweel laten ontwerpen met een subtiele hint. Uiteindelijk gaat het om de betekenis die je er zelf aan geeft.


Favoriete dingen 🌼

Een andere subtiele manier is favoriete dingen van je anders aanwezige verwerken in (de styling van) je trouwdag. Denk daarbij aan favoriete bloemen, muziek, kleuren, eten, cocktail... Het leuke daaraan is dat jullie zelf kunnen kiezen of jullie het openlijk willen benoemen of niet. Het kan ook charmant zijn dat enkel jij en je partner weten waarom er juist gele rozen op tafel staan of waarom jullie net dat nummer hebben gekozen voor jullie openingsdans.


Ceremonie 💌

Je kan er ook voor kiezen om je anders aanwezige te verwerken in je ceremonie. Je kan bijvoorbeeld een brief aan hem/haar richten, waarin je vertelt over je gevoelens voor je partner. Of je laat iemand een brief voorlezen over hoe die persoon denkt dat de speech van je dierbare had geklonken als die er wel bij had kunnen zijn.


Iedereen gaat op een andere manier om met rouwen. Ook hier is er dus niet één oplossing die voor iedereen passend is. Is het voor jou toch te moeilijk om dergelijke verwijzing te maken? Dan doe je het niet. Maar denk er op z'n minst even over na, want de mogelijkheden zijn eindeloos.


Loop er niet van weg, durf het te beleven. 🧡


't A'musement & tot de volgende!


Liefs


Hadewych